Gèneres literaris

Si fem una barreja de totes les definicions que podem trobar sobre els gèneres literaris, aquests podrien ser definits com els distints grups o categories en què podem classificar les obres literàries atenent al tema, l’estructura i la finalitat que persegueix l’autor. ( Mustieles, 2015) (Moreno, 2015)
Aristòtil va ser el primer que va classificar en gèneres i aquest els va reduir a tres: èpica o narrativa, lírica o poètica i dramàtica o teatral. Aquest és el punt de vista clàssic, però al llarg del temps els gèneres literaris han anat evolucionant. (Hernández, 2011)
No cap dubte que amb el descobriment d’Aristòtil, “el gènere” es converteix en el personatge principal dels estudis literaris i són moltes les concepcions negatives que son adherides a ells. Un exemple del que s’ha dit és el següent: “...el género, es una marca para el lector que obtiene así una idea previa de lo que va a encontrar cuando abre lo que se llama novela o un poema; y es una señal para la sociedad que caracteriza como literario un texto que tal vez podría ser circulado sin prestar atención a su condición de artístico”. (Hernández, 2011). Però encara que se’l hagen atribuït tota mena de crítiques, actualment els gèneres literaris són necessaris per al dia a dia dels lectors i els escriptors i a més serveixen de guia en la lectura i la interpretació d’un text.
Cap destacar també que a partir dels tres gèneres que van sorgir en l’antiguitat, actualment es distingueixen altres gèneres o subgèneres. A partir de la lírica ha sorgir la cançó, l’elegia, l’oda, etc.; a partir de la narració: el cantar de gesta, el conte, la novel·la, etc.; a partir del teatre trobem la tragèdia, la comèdia, el drama...

Per últim, com anomena Sara (2015) és de gran importància la utilitat didàctica que tenen els gèneres literaris en l’Educació Primària. Amb ells pots donar molt de joc a l’aprenentatge dels xiquets, amb poemes, endevinalles, la interpretació, etc. Han esdevingut un mètode essencial per despertar l’interès dels xiquets per la literatura.

Comentarios

Entradas populares de este blog

RONDALLA: I QUEIXALETS TAMBÉ!

P18, Ressenya LIJ escrita de la lectura LIJ

P. 20 Ressenya LIJ escrita de lectura lliure LIJ segons criteris