P. 20 Ressenya LIJ escrita de lectura lliure LIJ segons criteris

“UN VEÍ PLE DE SORPRESES”

Resultado de imagen de un veí ple de sorpreses didactic
El llibre Un veí ple de sorpreses és un llibre escrit per Víctor Raga i il·lustrat per Montse Español que pertany a la editorial Bromera. És el primer llibre de la col·lecció dedicada a aproximar la ciència als xiquets d’una manera lúdica. Va ser publicat l’any 2008 i recomanat per als xiquets del segon cicle de Primària. Des del meu punt de vista és un llibre molt útil i complet que, com explicaré més endavant, pot servir com a ferramenta per a diverses assignatures.
Aquesta és una obra que conta l’aventura de dos xiquets, Martí i Helena, que s’interessen pel seu veí, el senyor Cantalombardí, un vell home que dedica gran part del seu temps a la cosmologia i està interessat per tots els cossos que poden haver a l’univers. Una vesprada qualsevol a Helena se li ocorre pujar al terrat i entrar a la terrassa del senyor Catalombardi per tal de veure tots els aparells que hi ha dins, el telescopi sobre tot. Encara que la idea a Martí no li agrada al final ho acaben aconseguint fins que el veí s’assabenta del que està passant. Al cap i a la fi els tres passen la vesprada veient projeccions sobre tot allò que podem trobar a l’univers i reben molts coneixements sobre el tema fins que el senyor Cantalombardi és atacat per la persona que li està fent la vida impossible. Açò se soluciona ja que Helena i Martí l’ajuden a lliurar-se d’aquesta persona i com a recompensa són convidats a veure de nit les estreles i la resta de cossos celests amb el telescopi i els tres es fan molt bons amics.
D’una banda, aquest llibre, a més de ser una història divertida amb la qual els xiquets es poden sentir identificats, té un contingut didàctic molt complet i rigorós. A partir d’aquesta història els xiquets poden aprendre tots els aspectes relacionats amb la cosmologia com la diferència entre les estreles, els planetes i els satèl·lits, què es una galàxia, a quina part de l’univers pertanyem nosaltres, quins són els moviments de la Terra, les fases de la Lluna, etc. A més, les explicacions que el senyor Catalombardi dona als xiquets estan complementades al llibre amb alguns dibuixos explicatius que serveixen per aclarir els conceptes d’una manera més visual.  
D’altra banda, encara que la història introdueix un tema com és el de la cosmologia amb un vocabulari més específic, el vocabulari és senzill i entenedor, i s’adequa al nivell al qual està dirigit el llibre. També s’aprecia un vocabulari quotidià propi de xiquets de 3º o 4º de primària i des del meu punt de vista crec que els xiquets no tindrien problema per seguir la lectura a la perfecció.
En quant als valors que es presenten en aquest llibre i els papers dels personatges, veiem un canvi de rols ja que en aquest cas el xiquet és el poregós i la xica és la valenta que té la iniciativa de fer ‘trastades’ que després van valdre’ls la pena. Normalment en molts dels llibres infantils i també juvenils és a l’inrevés pel que amb aquest plantejament es pot canviar la perspectiva que pot ser ja tenien. També destaca la figura de l’ancià i l’ajuda que rep per part dels xiquets. Així es presenta la importància de cuidar a les persones majors i el tracte que es deu tindre amb ells.
Per últim, cap destacar que aquest llibre és un llibre molt útil que es pot utilitzar tant a l’assignatura de llengua, per tal de treballar la lectura amb els xiquets, com a l’assignatura de ciències ja que a partir del llibre, com he dit abans, es poden aprendre moltes coses d’una manera més dinàmica. Sense adonar-se, els xiquets poden estar interioritzant  conceptes que van a ser útils per a ells en un futur. A més, és un llibre a partir del qual es poden crear moltes activitats complementàries i diferents a les típiques fitxes de lectura. És un llibre amb el qual es pot treballar per projectes, amb imatges, reflexions, textos, pel·lícules, etc., i així despertar l’interés per l’aprenentatge en els xiquets.
En conclusió, aquesta col·lecció de llibres pense que deuria ser imprescindible a les biblioteques infantils ja té un ric contingut didàctic que aproxima als xiquets a la ciència al mateix temps que millora la competència lectora d’aquests fent-los gaudir de la lectura.  



Comentarios

Entradas populares de este blog

RONDALLA: I QUEIXALETS TAMBÉ!

P18, Ressenya LIJ escrita de la lectura LIJ